"Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις" (Λέων Τολστόι)

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μάθε να φεύγεις





Σε κάθε είδους διαπραγμάτευση, η ικανότητά σου να "φεύγεις" είναι το πιο δυνατό σου εργαλείο. 


Εκείνοι που μπορούν να "φύγουν" από μία διαπραγμάτευση -μεταφορικά να φύγουν, όχι να σηκωθούν και να γυρίσουν την πλάτη στον άλλο- είναι σε πιο ισχυρή θέση. Εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουν να "παζαρεύουν" είναι σε πιο αδύναμη θέση. 


Αυτό είναι αλήθεια για περιπτώσεις όπως όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι, όταν χαζεύουμε στη λαϊκή αγορά ή όταν προσπαθούμε να διεκδικήσουμε μία αύξηση. 


Αυτό είναι επίσης αλήθεια και για όλα τα άλλα πράγματα στη ζωή. 


Να ξέρεις ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα από το οποίο δεν μπορείς να φύγεις. 


Αν είσαι πεπεισμένος ότι χρειάζεσαι ένα ωραίο σπίτι με μία εντοιχισμένη μεγάλη ντουλάπα, ξύλινα πατώματα και τεράστια κουζίνα, να ξέρεις ότι είσαι σε αδύναμη θέση. Θα ξοδέψεις πολύτιμες ώρες από τη ζωή σου και ένα μεγάλο κεφάλαια από τις αποταμιεύσεις σου προκειμένου να το αποκτήσεις. Κάποιος άλλος που ξέρει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι απολύτως αναγκαία για τη ζωή του, μπορεί να "φύγει" από αυτό, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει τόσα χρήματα, τόσο κόπο και τόσο χρόνο σε αυτού του είδους το σπίτι. 


Αν είσαι πεπεισμένος ότι χρειάζεσαι έναν καφέ Starbucks grande latte κάθε μέρα ή ένα iPhone ή ένα iPad ή ένα SUV ή Mini Couper ή BMW... είσαι σε αδύναμη θέση, επειδή δεν μπορείς να παραιτηθείς από αυτές τις επιθυμίες σου. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει καταλάβει ότι αυτά δεν είναι απαραίτητα συστατικά για την ευτυχία, και μπορεί να "φύγει". 


Αν ξέρεις ότι ο άνθρωπός σου που σου φέρεται με άσχημο τρόπο (αλλά πιστεύεις ότι κάποια μέρα θα αλλάξει, επειδή σε αγαπάει) δεν είναι απαραίτητο να σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένος, τότε μπορείς να φύγεις. Αν ξέρεις ότι μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και μόνος σου, και ότι δεν χρειάζεσαι κανένα άλλο να σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένος, μπορείς να φύγεις. 


Αν ξέρεις ότι δεν υπάρχει τίποτα από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις, τότε μπορείς να γλιτώσεις από τον εαυτό σου πολύ χρόνο, πολύ χρήμα, πολύ... από σένα. Μπορείς να γλιτώσεις από πολλούς πονοκεφάλους και ταχυκαρδίες. Και από πολύ πόνο. 


Δεν είναι ανάγκη να "φεύγεις" από όλα. Αλλά τουλάχιστον να ξέρεις ότι μπορείς να φύγεις, αν το θελήσεις. Και όταν το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι πολύ μεγάλο, πολύ ψυχοφθόρο, τότε... φύγε. 



1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απολύτως με τα συμπεράσματά σας, στα οποία έχω καταλήξει από πολυάριθμες προσωπικές εμπερίες και όχι από επιστημονική γνώση. Τι γίνεται όμως όταν η διαπραγμάτευση δεν είναι έντιμη?δηλαδή, τι γίνεται με λίγα λογια όταν σε έχουν φλομώσει στα ψέματα και αυτό είναι το βασικό σημείο τριβής με τον άλλο, ο οποίος σε βγάζει θεότρελη κάθε φορά, που ανοίγεις το θέμα, ωρύεται και βγαίνει από τα ρούχα του. Εσύ ξέρεις ότι λέει ψέματα, αλλά δεν έχεις τις αποδείξεις, που σου ζητάει για να μην τον κατηγορείς "άδικα". Όλοι τον καλύπτουν από τη μία, δηλαδή συγκαλύπτουν τα ψέματά του, αλλά σου λεν ¨διώξτον". Μα πώς να τον διώξεις όταν σε βγάζει τρελή?και επιπλέον είναι και συγγενής σου, δηλαδή δεν είναι ένα άτομο, που δε θα λουστείς στο μέλλον.
    Προσωπικά θεωρώ περισσότερο ανέντιμη τη συμπεριφορά των τρίτων, αυτών δηλαδή που τον καλύπτουν, γιατί αυτή η κάλυψη διαιωνίζει το ψέμα του και εντελώς υποκριτική την παραίνεσή τους, γιατί εγώ πραγματικά δεν μπορώ να ξεφορτωθώ ένα άτομο, που αρνείται τα πάντα, λέει ότι είμαι ψεύτρα, νοσηρή και άλλες τέτοιες θρασύτατες αηδίες. Εδώ αυτοί, που δεν είναι ούτε συγγενείς του ούτε τίποτα και θέλουν να λέγονται και φίλοι μου, κρατούν το στόμα τους κλειστό και περιμένουν να βγάλω εγώ τα κάστανα από τη φωτιά τη στιγμή που με παροπλίζουν με τη σιωπή τους μη και τυχόν ξεβολευτούν.
    Η άλλη λύση είναι να τον παρακολουθήσω, αλλά εγώ προσωπικά το θεωρώ μία κατάντια αυτό και δεν πρόκειται να το κάνω.
    Σημείωση:όλους αυτούς τους ξύπνιους, που δίνουν τζάμπα συμβουλές, τους έχω χιλιοπαρακαλέσει να μου πουν την αλήθεια, αλλά τα στόματά τους είναι ερμητικά κλειστά, εκεί κάνουν τους κινέζους. Εντάξει, είναι καραυποκριτές, αλλά εγώ τι κάνω?
    Πέρα από το γεγονός ότι αυτά τα άτομα δεν είναι ούτε φίλοι ούτε τίποτα, το γνωρίζω αυτό, γιατί φυσικά δεν είναι φιλία ούτε καν καλή προαίρεση το κατηχητικό και το κοτσομπολιό πίσω από την πλάτη σου.
    Είπα πολλά ενδεχομένως χωρίς ειρμό, αλλά είναι μία κατάσταση νοσηρή, που εμένα προσωπικά με αρρωσταίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: